A Salmorejo a Gazpachóhoz hasonló leves, amit hideg előételként tálalnak, Cordobából származik és bár kevésbé közismert, mint a Gazpacho, minden háznál, étteremben készítik Andalúziában.
Hozzávalók:
- 8 paradicsom
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szelet kenyér kevés vízbe áztatva
- kb. 125 ml olíva olaj
- fehérborecet, vagy almaecet
- kemény tojás felkockázva
- konzerv tonhal sós lében
- zöldhagyma felaprítva
- serrano sonka kis darabokra vágva
- zöldpaprika kis kockákra vágva
1. Vágjuk nagyobb kockákra a paradicsomot, paprikát, fokhagymát. Tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a kenyérszeleteket, az olaj egy részét, borecetet majd sózzuk meg.
2. Turmixoljuk össze, ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet és addig turmixoljuk, míg krémes állaga nem lesz. Ellenőrizzük az ízét, ha szükséges adjunk még hozzá sót, olajat, ecetet.
3. Készütsük elő a tetejére valókat (guarniciones): aprítsuk fel a hagymát, paprikát, főzzünk tojást, majd azt is kockázzuk fel, a tonhalat szedjük kis darabokra, a sonkát vágjuk fel.
4. Lehűtve tálaljuk a tetejét gazdagon megszórva a fentiekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése