2013. október 31., csütörtök

44 gerezdes fokhagymakrémleves

Kicsit hosszadalmas a fokhagyma elősütése, de érdemes rászánni az időt a sült fokhagyma finom aromája kedvéért.

Hozzávalók:

  • 26 gerezd fokhagyma héjjal együtt
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 3-4 fej hagyma szálasra szeletelve
  • 1 1/2 tk friss kakukkfű
  • 18 gerezd fokhagyma héj nélkül
  • 1,5 l csirke vagy zöldség alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1/2 bögrényi reszelt parmezán
  • 4 gerezd citrom
Elkészítés:

1. Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Tegyük a 26 gerezd héjas fokhagymát egy üveg sütőedénybe. Tegyük rá az olívaolajat, szórjuk meg kevés sóval és borssal, keverjük össze. Fedjük le alufóliával és süssük addig, míg aranybarnák és puhák nem lesznek a gerezdek, kb 45 percig. Hűtsük le, majd ujjheggyel válasszuk le a hájat a gerezdekről.
2.  Forrósítsuk fel a vajat egy fazékban, tegyük rá a hagymát és a kakukkfüvet és pároljuk, míg a hagyma üveges lesz, kb 6 perc. Adjuk hozzá a sült fokhagymát és a nyers fokhagymákat is és pirítsuk további 3 percig.
3. Öntsük fel az alaplével, forraljuk fel és főzzük, míg a fokhagymák teljesen puhák nem lesznek.
4. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük a levest, majd adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel. Ízesítsük sóval, borssal, ha szükséges.
A reszelt sajtot tegyük mélytányérok aljába és kanalazzuk rá a levest, minden tányérba nyomjunk 1 citromgerezd levét és tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin