Hozzávalók:
- 26 gerezd fokhagyma héjjal együtt
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek vaj
- 3-4 fej hagyma szálasra szeletelve
- 1 1/2 tk friss kakukkfű
- 18 gerezd fokhagyma héj nélkül
- 1,5 l csirke vagy zöldség alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- 1/2 bögrényi reszelt parmezán
- 4 gerezd citrom
Elkészítés:
1. Melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Tegyük a 26 gerezd héjas fokhagymát egy üveg sütőedénybe. Tegyük rá az olívaolajat, szórjuk meg kevés sóval és borssal, keverjük össze. Fedjük le alufóliával és süssük addig, míg aranybarnák és puhák nem lesznek a gerezdek, kb 45 percig. Hűtsük le, majd ujjheggyel válasszuk le a hájat a gerezdekről.
2. Forrósítsuk fel a vajat egy fazékban, tegyük rá a hagymát és a kakukkfüvet és pároljuk, míg a hagyma üveges lesz, kb 6 perc. Adjuk hozzá a sült fokhagymát és a nyers fokhagymákat is és pirítsuk további 3 percig.
3. Öntsük fel az alaplével, forraljuk fel és főzzük, míg a fokhagymák teljesen puhák nem lesznek.
4. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük a levest, majd adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel. Ízesítsük sóval, borssal, ha szükséges.
A reszelt sajtot tegyük mélytányérok aljába és kanalazzuk rá a levest, minden tányérba nyomjunk 1 citromgerezd levét és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése