2013. október 28., hétfő

Sambar, indiai zöldségleves

 Hozzávalók:
  • 200g tur dal (világos sárga színű lencse)
  • 1 kis hagyma felszeletelve
  • 180 g paradicsom meghámozva és felaprítva
  • 2 curry levél
  • 1/2 tk kurkuma por
  • 1 liter víz
  • 1 tk só
  • 750g vegyes zöldség felkockázva (sárgarépa, krumpli, padlizsán, karfiol, sütőtök)
  • 1/2 tk chilipor
  • 100g frissen reszelt kókusz, pasztává aprítva 100 ml vízzel
  • 1/2 tk cukor
  • 1/2 bögre (25g) koriander levél felaprítva
  • 1/4 bögre (75g) tamarind paszta 250 ml vízzel elkeverve
  • 1 1/2 tk sambar por
  • 2 ek ghí vaj
  • 1 tk mustármag
  • 2 egész szárított chili
  • 1/4 tk asafoetida (aromás gyanta - sűrítőanyag az óriás ánizskapor gyökeréből)


Elkészítés:

1. Tegyük a lencsét, a hagymát, a paradicsomot, a curry leveleket, a kurkumát, a vizet és a sót egy fazékba, forraljuk fel és főzzük 15 percig, míg félig megfő.
2.  Adjuk hozzá a keverékhez a kemény gyökérzöldségeket, amik puhulásához a legtöbb idő szükséges (répa, krumpli). Keverjük hozzá a chili-port, a reszelt kókuszt, a cukrot, a tamarind-levet és a sambar port és főzzük 20 percig, míg a zöldségek megpuhulnak és a lencse szétesik.
3. Adjuk hozzá a többi zöldséget is és főzzük további 10 percig.
4. Közben, egy külön edényben forósítsuk fel a ghít, keverjük bele a mustármagot, a szárított chilit és az asafoetidát, míg aromás illat nem lesz. Adjuk hozzá a leveshez a fűszereket és főzzük további 2 percig.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin