- 200g tur dal (világos sárga színű lencse)
- 1 kis hagyma felszeletelve
- 180 g paradicsom meghámozva és felaprítva
- 2 curry levél
- 1/2 tk kurkuma por
- 1 liter víz
- 1 tk só
- 750g vegyes zöldség felkockázva (sárgarépa, krumpli, padlizsán, karfiol, sütőtök)
- 1/2 tk chilipor
- 100g frissen reszelt kókusz, pasztává aprítva 100 ml vízzel
- 1/2 tk cukor
- 1/2 bögre (25g) koriander levél felaprítva
- 1/4 bögre (75g) tamarind paszta 250 ml vízzel elkeverve
- 1 1/2 tk sambar por
- 2 ek ghí vaj
- 1 tk mustármag
- 2 egész szárított chili
- 1/4 tk asafoetida (aromás gyanta - sűrítőanyag az óriás ánizskapor gyökeréből)
Elkészítés:
1. Tegyük a lencsét, a hagymát, a paradicsomot, a curry leveleket, a kurkumát, a vizet és a sót egy fazékba, forraljuk fel és főzzük 15 percig, míg félig megfő.
2. Adjuk hozzá a keverékhez a kemény gyökérzöldségeket, amik puhulásához a legtöbb idő szükséges (répa, krumpli). Keverjük hozzá a chili-port, a reszelt kókuszt, a cukrot, a tamarind-levet és a sambar port és főzzük 20 percig, míg a zöldségek megpuhulnak és a lencse szétesik.
3. Adjuk hozzá a többi zöldséget is és főzzük további 10 percig.
4. Közben, egy külön edényben forósítsuk fel a ghít, keverjük bele a mustármagot, a szárított chilit és az asafoetidát, míg aromás illat nem lesz. Adjuk hozzá a leveshez a fűszereket és főzzük további 2 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése