30-40 dkg vegyes zöldség
2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
1 tojássárga
1 kanál tejföl
só vagy ételízesítő
Elkészítés:
Egy szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret vékony karikákra, egy kis fej hagymát apró kockákra vágunk, és ezt a zsiradékon halványsárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséget, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Közben hozzáadhatunk néhány szál apróra vágott zöldbabot, zöldpaprikát (télen kevés tubusos paprikapürét), és ha már puha a zöldség, egy paradicsomot (télen kevés paradicsomlevet). Pároláskor tehetünk hozzá egy kis fej karfiolt rózsáira szétszedve, egy maréknyi zöldborsót, esetleg 1—2 db gombát. Ha már minden zöldség megpuhult, felöntjük a szükséges mennyiségű meleg vízzel és azzal csendesen főzzük. Adunk hozzá egy kávéskanálnyi apróra vágott zöldpetrezselymet és végül befőzzük a levesbe való tésztát. Ez lehet metélt, galuska, máj- vagy burgonyagombóc, rizs. (Ha táplálóbb és finomabb levest akarunk, sűríthetjük tojássárgájával és tejföllel: a leveses-tálban elkavarunk egy tojássárgát egy kanál tejföllel, és lassan felengedjük a levessel. Ha hirtelen öntjük hozzá a forró levest, összecsomósodik a tojássárga, és nem sűríti, nem köti meg a levest.) Nyáron a vegyeszöldség-leves ízesítéséhez felhasználhatjuk a kovászosuborka, télen a savanyúkáposzta levét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése