2013. október 29., kedd

Szecsuáni csípős-savanyú leves

Hozzávalók:

  • 100g csirkemell
  • 30g Yunnan sonka vagy prosciutto vagy egyéb nyers sonka
  • 1 csomag kemény tofu
  • 30g konzerv vagy friss bambuszrügy
  • 1 kis sárgarépa
  • 4 friss vagy szárított fekete kínai gomba
  • 30g fafülgomba
  • 1 liter csirke vagy zöldség alaplé, vagy víz
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 75g zöldborsó
  • 2 tojás villával jól felverve
  • 1 1/2 ek szójaszósz
  • 2 ek ecet
  • 2 tk szezámolaj
  • 1/2 tk frissen őrölt bors
  • 1/2 tk szecsuáni bors, őrölt
  • 2 ek kukoricakeményítő 4 ek hideg vízzel elkeverve
  • 1 csokor friss korianderlevél felaprítva
  • 6 vékony szeletke gyömbér
  • 4 újhagyma felkarikázva
Elkészítés:

1. Tegyük a csirkemellet és a sonkát forrú vízbe 2 percre, majd öntsük le a vizet és tegyük félre hűlni. Ezután szeleteljük nagyon vékonyra vagy szedjük szék kézzel apró darabokra őket.
2. Vágjuk kis kockákra a tofut, a répát és aprítsuk fel a bambuszt.
3. Ha szárított gombát használunk, áztassuk be őket forró vízbe 20 percre előre, majd öntsük le. Daraboljuk fel a gombákat, tegyük félre a szárakat.
4. Forraljuk fel az alaplevet egy edényben, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, a félretett húst, a borsót és zöldségeket. Keverjük jól át majd forraljuk fel és főzzük 3 percig.
5. A felvert tojást egy üvegtálkából lassan csorgassuk a gyöngyöző levesbe és csak 1 perc múltán keverjük át.
6. Adjuk hozzá a szójaszószt, az ecetet, a szezámolajat, a fekete- és szecsuáni borsot, keverjük jól  át kb 1 percig.
7. Keverjük újra át a vízzel elegyített keményítőt, majd lassan öntsük a levesbe állandó keverés mellett. Addig kevergessük óvatosan és főzzük tovább, míg elkezd sűrűsödni a leves, főzzük további 1 percig, majd kapcsoljuk ki a lángot alatta.

Tálaljuk a koriander levéllel, gyömbérszeletekkel és újhagymával megszórva.

Vegetáriánus változathoz hagyjuk ki a húst és duplázzuk meg a tofu és gomba mennyiségét.

(tipp kínából: a konzerv bambuszrügyet 5 percig forralni kell vízben, hogy újra felfrissüljön)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin