- 100g csirkemell
- 30g Yunnan sonka vagy prosciutto vagy egyéb nyers sonka
- 1 csomag kemény tofu
- 30g konzerv vagy friss bambuszrügy
- 1 kis sárgarépa
- 4 friss vagy szárított fekete kínai gomba
- 30g fafülgomba
- 1 liter csirke vagy zöldség alaplé, vagy víz
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 75g zöldborsó
- 2 tojás villával jól felverve
- 1 1/2 ek szójaszósz
- 2 ek ecet
- 2 tk szezámolaj
- 1/2 tk frissen őrölt bors
- 1/2 tk szecsuáni bors, őrölt
- 2 ek kukoricakeményítő 4 ek hideg vízzel elkeverve
- 1 csokor friss korianderlevél felaprítva
- 6 vékony szeletke gyömbér
- 4 újhagyma felkarikázva
Elkészítés:
1. Tegyük a csirkemellet és a sonkát forrú vízbe 2 percre, majd öntsük le a vizet és tegyük félre hűlni. Ezután szeleteljük nagyon vékonyra vagy szedjük szék kézzel apró darabokra őket.
2. Vágjuk kis kockákra a tofut, a répát és aprítsuk fel a bambuszt.
3. Ha szárított gombát használunk, áztassuk be őket forró vízbe 20 percre előre, majd öntsük le. Daraboljuk fel a gombákat, tegyük félre a szárakat.
4. Forraljuk fel az alaplevet egy edényben, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, a félretett húst, a borsót és zöldségeket. Keverjük jól át majd forraljuk fel és főzzük 3 percig.
5. A felvert tojást egy üvegtálkából lassan csorgassuk a gyöngyöző levesbe és csak 1 perc múltán keverjük át.
6. Adjuk hozzá a szójaszószt, az ecetet, a szezámolajat, a fekete- és szecsuáni borsot, keverjük jól át kb 1 percig.
7. Keverjük újra át a vízzel elegyített keményítőt, majd lassan öntsük a levesbe állandó keverés mellett. Addig kevergessük óvatosan és főzzük tovább, míg elkezd sűrűsödni a leves, főzzük további 1 percig, majd kapcsoljuk ki a lángot alatta.
Tálaljuk a koriander levéllel, gyömbérszeletekkel és újhagymával megszórva.
Vegetáriánus változathoz hagyjuk ki a húst és duplázzuk meg a tofu és gomba mennyiségét.
(tipp kínából: a konzerv bambuszrügyet 5 percig forralni kell vízben, hogy újra felfrissüljön)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése