2013. október 23., szerda

Görög csirkeleves

Kotosoupa Avgholemono



Hozzávalók:
  • 1 egész csirke (kb 2gk-os)
  • 8 bögre (3dl) forrásban lévő víz
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 kicsi zellergumó
  • 1 ek só
  • 6 ek rizs
  • Tojásos citrommártás
  • néhány szem egész bors
Elkészítés:

1.Tisztítsuk meg és mossuk meg a szárnyast és tegyük egy nagy fazékba.
2. Adjuk hozzá a forró vizet, a sárgarépát, a zellert, a hagymát, és a borsot.
3. Fedjük le és kis lángon (kb. 2 óra) főzzük puhára. A főzés utolsó órájában tegyük bele a sót.
4. Ha kész vegyük ki a csirkét a léből. 
5. A levest szűrjük át, forraljuk fel és keverjük hozzá a rizst.
6. Fedő alatt főzzük 20 percig.
7. Vagyük le a tűzről és óvatosan, állandó keverés mellett adjuk hozzá az időközben elkészített citrommártást.
Tálaljuk.
Ha fel akarjuk használni a csirkét, sütőben rövid idő alatt aranybarnára piríthatjuk, kitűnő, omlós sült csirkénk lesz.

Citrom- és tojásszósz (Saltsa Avgolemono)

Főzés: 10 perc
2 és fél bögrényi

Hozzávalók:
1,5 bögre alaplé
1 ek kukoricaliszt
3 tojás, szétválasztva
1 citrom leve, só, bors
Elkészítés:
Tegyük az alaplét a tűzre és forraljuk fel. Keverjük el a kukoricalisztet kevés hideg vízzel csomómentesre és adjuk a forrásban lévő alapléhez. Addig kevergessük, míg be nem sűrűsödik, kb. 1 perc. Egy tálban verjük kemény habbá a tojás fehérjét, adjuk hozzá a sárgáját és folyamatosan keverjük, míg teljesen összeáll. Hozzáadjuk a citromlevet és állandó kevergetés közben a már besűrűsödött alapléhez öntjük. 1-2 percig főzzük takarék lángon, míg a tojás megfő, de vigyázni kell, hogy ne forrjon fel, ezért továbbra is állandóan kevergessük. A tűzről levéve még 1 percig keverjük, aztán ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal. Halhoz, sült vagy főtt zöldséghez, csirke- és egyéb húsokhoz is finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin