2013. november 22., péntek

Gyümölcslevesek hagyományosan, főzéssel és habarással

A gyümölcsleveseknek két típusa van: a főzéssel, és főzés nélkül készülők.

Magyarországon inkább a főzött gyümölcsleves népszerű. Rosszul elkészítve sajnos az iskolai menzakosztot idézi. Ez a levestípus habarással készül.

Hogy miként készül a habarás, arra választ az “ősi” Horváth Ilona szakácskönyvből kaphatunk:

 Nézzük mit ír:
“A habarás liszt és víz, tej vagy tejföl keveréke. A habarék a következőképpen készül: tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk fokozatosan a vizet, tejet vagy tejfölt és habverővel simára kavarjuk. A habarékot minden esetben levesszűrőn átszűrve adjuk az ételekhez. Ne legyen sűrű, mert különben a levesben apró galuskák keletkeznek. A habarékkal az ételeket csak éppen felforraljuk, nem főzzük sokáig, ezért a főzés végén adjuk az ételekhez.”


A receptek:

Meggy- és cseresznyeleves (ugyanez elkészíthető almából is)

Hozzávalók: 60 dkg meggy, cseresznye vagy alma (vagy mindhárom együtt), 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 1 tojássárgája, 4-5 dkg cukor, citromlé, citromhéj,  kis darab fahéj, só

Elkészítés:
Ha almából készül, akkor savanykás rétasalma legyen. Meghámozva és vékony szeletekre vágva. A meggyet, cseresznyét nem kell meghámozni!
Feltesszük főni a gyümölcsöt 2 liter hideg vízzel, 1 darabka citromhéjjal, a cukorral, csipetnyi sóval, fahéjjal. Mikor puhára fő, azonnal behabarjuk a tejfölös habarékkal. Újra felfőzzük és tojássárgájára tálaljuk. Ízlés szerint még cukrot adhatunk hozzá, s ha nem elég savanyú, citromlével ízesíthetjük. Az gyümölcsleves 8-10 perc alatt elkészül. Vigyázzunk, hogy a gyümölcs sokáig ne főjön, mert az íze kifő. Tálalhatjuk hidegen, melegen. Ha a hideg tálalás mellett döntünk, akkor kevesebb liszttel és több tejföllel készítsük.

Barackleves:

Hozzávalók: ½ kg sárgabarack, 2 dl fehér bor, 2 ek zsemlemorzsa, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 dl tejföl

Elkészítés: A hámozott barackot felszeleteljük és a felét! a borban puhára pároljuk.
1 ½ liter vizet felforralunk, belefőzzük a zsemlemorzsát, a barack másik felét és áttörjük egy nagy levesszűrőn. Beleöntjük a borban párolt barackot, hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Egy tálban az egész tojást a tejföllel jól elhabarjuk és kevés levessel simára keverjük, majd hozzáadjuk a leveshez. Hidegen vagy melegen tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin