Hozzávalók:
- 300g száraz rizstészta (vermicelli, vagy hosszúkás)
- 200g babcsíra (a maghéj és a végek eltávolítva), blansírozva (forró vízben röviden hőkezelve)
- 1 hagyma vékonyra szeletelve
- őrölt fehérbors
- 1 csokor korianderlevél durvára aprítva
- egy pár darab menta vagy bazsalikom levél
- 1 lime cikkekre vágva
- 2 ujj hosszúságú chili paprika felkarikázva vagy hosszában kettészelve, kimagvazva és utána felszeletelve (szójaszószba áztatva tálkába téve)
A léhez:
- 2,5 liter csirke alaplé (vagy 4-5 leveskocka feloldva ugyanannyi vízben)
- 1/2 csirke kb 500 g-os
- 1 fahéj rúd
- 4 újhagyma hosszában feldarabolva
- 2,5 cm friss gyömbér meghámozva és lereszelve
- 2 tk cukor
- 1 tk só
- 2 ek halszósz
Elkészítés:
1. Forraljuk fel az alaplevet a csirkével, a fahéjjal, újhagymával, gyömbérrel, cukorral és sóval. Mikor felforrt vegyük takaréklángra és gyöngyözve főzzük 45 percig (a keletkező habot és zsírt szedjük le a tetejéről).
Végül tegyük bele a halszószt, majd vegyük le a lángról. Vegyük ki a csirkét és tegyük félre hűlni.
A levest szűrjük át egy sűrű szitán, majd a tiszta lét tartsuk melegen.
2. Forraljunk fel egy lábas sós vizet, adjuk hozzá a szárított tésztát és főzzük röviden, míg puha nem lesz (2-5 perc tésztától függően). Szűrjük le és öblítsük át hideg vízben.
3. Mikor a csirke már nagyjából kihűlt, vágjuk szálirányban vékony csíkokra a húst.
4. Tegyük a tésztát, a húscsíkokat és a babcsírát leveses tálakba és szedjük rá a levest. Minden tálat szórjuk meg kevés fehérbossal, díszítsük a koriander és bazsalikom levelekkel.
Tálaljuk a levest a lime cikkekkel, és a chilis szójaszósszal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése