2013. december 13., péntek

Vietnámi csirkés tésztaleves (babcsírával)


Hozzávalók:

  • 300g száraz rizstészta (vermicelli, vagy hosszúkás)
  • 200g babcsíra (a maghéj és a végek eltávolítva), blansírozva (forró vízben röviden hőkezelve)
  • 1 hagyma vékonyra szeletelve
  • őrölt fehérbors
  • 1 csokor korianderlevél durvára aprítva
  • egy pár darab menta vagy bazsalikom levél
  • 1 lime cikkekre vágva
  • 2 ujj hosszúságú chili paprika felkarikázva vagy hosszában kettészelve, kimagvazva és utána felszeletelve (szójaszószba áztatva tálkába téve)
A léhez:

  • 2,5 liter csirke alaplé (vagy 4-5 leveskocka feloldva ugyanannyi vízben)
  • 1/2 csirke kb 500 g-os
  • 1 fahéj rúd
  • 4 újhagyma hosszában feldarabolva
  •  2,5 cm friss gyömbér meghámozva és lereszelve
  • 2 tk cukor
  • 1 tk só
  • 2 ek halszósz

Elkészítés:

1. Forraljuk fel az alaplevet a csirkével, a fahéjjal, újhagymával, gyömbérrel, cukorral és sóval. Mikor felforrt vegyük takaréklángra és gyöngyözve főzzük 45 percig (a keletkező habot és zsírt szedjük le a tetejéről).
Végül tegyük bele a halszószt, majd vegyük le a lángról. Vegyük ki a csirkét és tegyük félre hűlni. 
A levest szűrjük át egy sűrű szitán, majd a tiszta lét tartsuk melegen.
2. Forraljunk fel egy lábas sós vizet, adjuk hozzá a szárított tésztát és főzzük röviden, míg puha nem lesz (2-5 perc tésztától függően). Szűrjük le és öblítsük át hideg vízben.
3. Mikor a csirke már nagyjából kihűlt, vágjuk szálirányban vékony csíkokra a húst.
4. Tegyük a tésztát, a húscsíkokat és a babcsírát leveses tálakba és szedjük rá a levest. Minden tálat szórjuk meg kevés fehérbossal, díszítsük a koriander és bazsalikom levelekkel.
Tálaljuk a levest a lime cikkekkel, és a chilis szójaszósszal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin