A recept Gyurcsány Ferenc nemrég megjelent szakácskönyve alapján került leírásra. Nem szó szerint visszaadva, emlékezetből.
Hozzávalók:
- 80dkg apró borjúhús
- 10 dkg zsír
- 2 fej vöröshagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- pirospaprika
- 50 dkg sertésvelő
- 15 dkg gomba
- 20 dkg borsó
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyemgyökér
- 15 dkg karalábé
- 10 dkg zeller
- 1-3 babérlevél
- 1 citrom héj nélkül
- tárkony, kapor, petrezselyemzöld
- só, bors
- tárkonyecet, mustár
- fokhagyma
- erőspaprika
- tejszín, tejföl
Elkészítés:
1. A zsíron dinszteljük meg az egyik apróra vágott hagymát. Mikor a hagyma már puha, tegyük hozzá az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot.
2. Adjuk hozzá a húst is, majd sózzuk meg. Fedő alatt pároljuk.
3. Közben készítsük el a velőt: a másik hagymát is kockázzuk apróra és zsíron pároljuk puhára. Ezután tegyük hozzá a velőt, sózzuk, borsozzuk és süssük készre.
4. Mikor félig megpuhult a borjúhús, adjuk hozzá a julienne-re vágott zöldségeket, a gombát, a borsót, az összetört fokhagymát, a felkarikázott citromot, babérleveleket, tárkonyt, kaprot, petrezselyemzöldet, erőspaprikát, tárkonyecetet és kevés mustárt. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, adjunk hozzá szükség és igény szerinti vizet is, majd forraljuk össze. Főzzük puhára a húst. Dúsítsuk kevés tejszínnel.
5. Tálaláskor a velőt tesszük a tányér aljára és arra merjük a gulyást.
Ma ettem pandur gulyást egy étteremben. Nagyon finom volt, de nem volt ennyire gazdag.
VálaszTörlés