Hozzávalók:
- 2 csésze vaj (egy csésze 2,5dl)
- 4 csésze liszt
- 500 g közepes garnéla - megtisztítva, a külső páncélt félretesszük
- 1/4 csésze tisztított vaj (ghí)
- 1 nagy hagyma, apróra felkockázva
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 2 evőkanál pirospaprika
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 1/2 csésze brandy
- 4 liter zöldség alaplé
- 4 csésze tejszín, felmelegítve
- 3/4 csésze száraz sherry
- 1/4 teáskanál darált erős paprika
- kevés Worcestershire szósz
- só, bors, 1 babérlevél
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben olvasszuk fel a 2 csésze vajat közepes lángon.
2. Adjunk hozzá 4 csésze lisztet, majd körülbelül 5 percig hevítsük, folyamatos keverés mellett kis lángon, míg a rántás elefántcsont színű nem lesz. Tegyük félre.
3. Vegyünk egy mélyebb serpenyőt és a tisztított vajon kezdjük el pirítani a rákok páncélját, míg a színük megváltozik.
(Tisztított vaj készítése: lassan, kis lángon olvasszunk fel nem sózott vajat. Vigyázni kell, hogy ne égjen meg. Mikor teljesen felolvadt és felforrt, szedjük le a tetejéről a habot.)
4. Adjuk hozzá hagymát, a fokhagymát és pirítsuk, míg a hagyma megpuhul. Ha szükséges adjunk még hozzá vajat.
5. Keverjük hozzá a paprikát, majd főzzük 10-15 percig. Miután a paprika feloldódott, adjuk hozzá a paradicsompürét is. Jól keverjük össze.
6. Öntsük a serpenyőbe a brandyt; valamint a zöldség alaplevet és forraljuk fel és gyöngyözve főzzük. Sózzuk, borsozzuk, és tegyük bele a babérlevelet.
7. Rántsuk be a levest egyszerre kevés mennyiségű rántás hozzáadásával. (a rántást higíthatjuk a levesből vett lével) Keverjük össze alaposan.
8. Szűrjük le a levest. A péncélokat nyomkodjuk ki jól, hogy minden folyadékot kinyerjünk belőlük.
9. Folyamatos keverés mellett csorgassuk a levesbe az előre felmelegített tejszínt, majd adjuk hozzá a sherryt, Whorcestershire szószt, erős paprikát.
9. Egy másik serpenyőben olvasztott vajon pirítsuk meg a garnélarákokat.
10. Tálaljuk a levest, a garnélarákokat a levesbe téve.
2. Adjunk hozzá 4 csésze lisztet, majd körülbelül 5 percig hevítsük, folyamatos keverés mellett kis lángon, míg a rántás elefántcsont színű nem lesz. Tegyük félre.
3. Vegyünk egy mélyebb serpenyőt és a tisztított vajon kezdjük el pirítani a rákok páncélját, míg a színük megváltozik.
(Tisztított vaj készítése: lassan, kis lángon olvasszunk fel nem sózott vajat. Vigyázni kell, hogy ne égjen meg. Mikor teljesen felolvadt és felforrt, szedjük le a tetejéről a habot.)
4. Adjuk hozzá hagymát, a fokhagymát és pirítsuk, míg a hagyma megpuhul. Ha szükséges adjunk még hozzá vajat.
5. Keverjük hozzá a paprikát, majd főzzük 10-15 percig. Miután a paprika feloldódott, adjuk hozzá a paradicsompürét is. Jól keverjük össze.
6. Öntsük a serpenyőbe a brandyt; valamint a zöldség alaplevet és forraljuk fel és gyöngyözve főzzük. Sózzuk, borsozzuk, és tegyük bele a babérlevelet.
7. Rántsuk be a levest egyszerre kevés mennyiségű rántás hozzáadásával. (a rántást higíthatjuk a levesből vett lével) Keverjük össze alaposan.
8. Szűrjük le a levest. A péncélokat nyomkodjuk ki jól, hogy minden folyadékot kinyerjünk belőlük.
9. Folyamatos keverés mellett csorgassuk a levesbe az előre felmelegített tejszínt, majd adjuk hozzá a sherryt, Whorcestershire szószt, erős paprikát.
9. Egy másik serpenyőben olvasztott vajon pirítsuk meg a garnélarákokat.
10. Tálaljuk a levest, a garnélarákokat a levesbe téve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése