2011. szeptember 11., vasárnap
Nizzai tonhalsaláta
Hozzávalók:
1 tonhal konzerv sós lében
2 tojás
1 marék ceruzabab
2 burgonya
jégsaláta,
1 paradicsom
pár szelet uborka
Vinaigrette ÖNTET: 1 ek fehérbor ecet
1 ek citromlé
4 ek olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A krumplit nagyobb kockákra vágva megfőzzük, a zöldbabot 1-2 perc alatt megpároljuk kevés vízben, a tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, a paradicsomot és
az uborkát feldaraboljuk. A salátát kis darabokra vágjuk, vagy tépkedjük. Az öntethez valókat összekeverjük egy tálkákban.
Tányérokra halmozzuk a hozzávalókat, a tetejére tesszük a tonhalat nagyobb darabokban, majd meglocsoljuk az öntettel.
2011. augusztus 25., csütörtök
Pirítottgríz leves
Hozzávalók:
1 sárgarépa felkarikázva
1 fehérrépa felkarikázva
1 kis darab zeller felaprítva vagy egyben
1 póréhagyma
2 fej vöröshagyma
2 ek olaj
7 dkg búzadara
1 l húsleves
kevés kockázott bacon
4 ek aprított metélőhagyma
só, bors
Elkészítés:
1. Az egyik vöröshagymát karikákra vágom, a másikat pedig felaprítom. A póréhagyma fehér részét felkarikázom.
2. 2 ek olajat melegítek egy fazékban, majd a póréhagymát, a kockázott vöröshagymát és a többi zöldséget állandó kevergetés mellett sárgára pirítjuk.
3. Hozzátesszük a grízt és együtt pirítjuk őket kb. 2-3 percig.
4. Hozzáöntjük a húslevest, felforraljuk és fedő alatt kb. 15 percig kis lángon főzzük. Sóval, borssal ízesítjük szükség szerint.
5. Ezalatt a szalonnát egy serpenyőben megsütjük a saját zsírjában, majd hozzátesszük a vöröshagyma karikákat és addig pirítjuk tovább, a lángot kissé visszavéve, gyakran megforgatva, míg a hagyma megpuhul.
A levest a hagymás baconnel és a metélőhagymával tálaljuk.
2011. augusztus 15., hétfő
Gyors bolognai ragu salátaágyon
Hozzávalók:
500g darált vegyes sertés- és marhahús (pulyka)
papírdobozos paradicsompüré
szárított fűszerek: kb.fél-fél tk. bazsalikom, oregánó, kakukkfű
2 gerezd fokhagyma zúzva
2 ek olívaolaj
só, bors
4 ek szezámmag
Elkészítés:
1. Az olajon, egy mély serpenyőben elkezdem megsütni a húst. Addig pirítom, néha átforgatva, míg kezd barnulva pirulni és az összes nedvesség elpárolgott alóla.
2. Beleteszem a fokhagymát és 1 percig együtt pirítom őket.
3. Felöntöm a paradicsompürével: én kb. fél dobozzal használtam, ízlés szerinti mennyiséget kell használni, attól függően, mennyire szeretnénk paradicsomosan.
4. Belekeverjük a szárított fűszereket és sózzuk, borsozzuk. Szükség szerint egy pici vizet is önthetünk alá, majd kb. 10-15 percig főzzük, míg jól besűrűsödik és puha a hús.
5. Egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a szezámmagot 1 perc alatt. Vigyázzunk, ne barnuljon meg.
A húst nem tésztával, hanem ízlés szerinti salátaágyon tálaljuk és megszórjuk a pirított szezámmaggal reszelt parmezánnal.
Nagyon finom !
2011. augusztus 13., szombat
Bácskai csirkehúsos-gombás lencseleves
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell felkockázva
20 dkg csiperke gomba nagyobb darabokra aprítva
leveszöldség: 2 sárgarépa, 1 fehérrépa felkarikázva, egy darab zeller, karalábé, 1 kis fej hagyma, paradicsom, paprika, szemes bors, 2 fokhagymagerezd
1 hagyma
1 doboz lencsekonzerv (vagy beáztatunk éjszakára 20dkg lencsét és megfőzzük)
5 dkg rizs
leveskocka, só, bors
2 ek olaj
Elkészítés:
1. A felkockázott húst 1 ek olajon, fedő alatt elkezdjük pirítani a fazékban a két egészben hagyott fokhagyma gerezddel. Időnként átforgatjuk fakanállal. Közben felaprítjuk a leveszöldségeket, a gombát és a hagymát.
2. A hagymát puhára pároljuk egy másik edényben 1 ek olajon. Rátesszük a felaprított gombát, megsózzuk és borsozzuk, majd kezdetben fedő alatt puhára pároljuk kb. 10 perc alatt. Mikor kész, keverjük össze a konzerv lencsével, amiről leöntöttük a levét előzőleg.
3. Mikor a hús alól elpárolgott a nedvesség, hozzáadjuk a leveszöldségeket, feleresztjük vízzel és felforraljuk. Mikor forr beletesszük a leveskockát, ízesítjük. Lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket (kb. 20-30 perc alatt).
4. Mikor a leves már majdnem kész, tegyük egy edénybe a rizst, merjünk rá a levesből, hogy jól ellepje és tegyük fel főni. Főzzük a rizs fajtája szerinti ideig (10-30 perc). Ha szükséges öntsünk még alá levest.
5. Mikor puha a rizs, öntsük bele az egészet a fazékba. Szintén öntsük a leveshez a gombás-lencsés keveréket, majd forraljuk össze.
2011. augusztus 9., kedd
Hamis gulyásleves virslivel
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma felaprítva
4 közepes krumpli meghámozva, felkockázva
1 nagyobb sárgarépa felkarikázva
1 fehérrépa felkarikázva
1 paradicsom meghámozva és apró kockákra vágva
1 zöldpaprika 2-3 nagy darabra vágva
4 db virsli
2 ek olaj
1 tk pirospaprika
só, bors, 1/2 tk őrölt kömény, ételízesítő, leveskocka
Elkészítés:
1. A hagymát fedő alatt puhára pároljuk az olajon. Mikor kész, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát. Felöntjük 2-2,5 liter vízzel és felforraljuk.
2. Mikor már forró, beleteszünk 2 leveskockát (én csirkehúsleves kockát használtam, nem gulyást) és hozzáadjuk a sárga- és fehérrépát, a paradicsomot, paprikát. Fűszerezzük kicsi borssal, fél tk őrölt köménnyel, sóval, ha szükséges.
3. Főzzük, míg a zöldségek elkezdenek megpuhulni, majd beletesszük a kockára vágott krumplit is és tovább főzzük, míg minden puha.
4. A végén belerakjuk a 4-5cm-es darabokra vágott virslit is és kis lángon még hagyjuk 1-2 percig a tűzön a levest. Vigyázzunk, ne repedjenek szét a virsli darabok. Tovább ízesítjük szükség szerint.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)