2013. szeptember 29., vasárnap

Babgulyás 1.

Hozzávalók:

20 dkg nagy szemű szárazbab, 40 dkg marhalábszár, 25 dkg vegyes leveszöldség
(sárgarépa, petrezselyemgyökér, kis darabka zeller és karalábé), 2 zöldpaprika,
1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1
púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés
szerint só.


Elkészítés:

A megmosott és átválogatott babot előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet
leöntöm, és 7,5 dl tiszta vízbe teszem. Puhára főzöm. (Kuktában negyedannyi idő
alatt megfő, mint hagyományos fazékban.) Míg a bab fő, a megmosott és leszárított
húst kis kockákra vágom, a megtisztított zöldséget felkarikázom, a zöldpaprikát
megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A paradicsomot vékony gerezdekre vágom.
A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, majd a felhevített olajon üvegesre
fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök
2 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve, ráteszem a húskockákat.
Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 5 dl vizet. Megsózom,
megborsozom, és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a főtt babot és a húst
(mindkettő levével együtt) összeöntöm. Zúzott fokhagymával fűszerezem, és a
zöldséget is beletéve, készre főzöm. Legvégül teszem hozzá a paradicsomszeleteket
és éppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin